About

PERNILLA SJÖHOLM

Fotograf . Journalist . Redaktör . Föredragshållare

Fotograf som vidareutbildade sig till journalist för att kunna resa världen över och berätta om sina upplevelser inte bara med bilder utan också i ord. På hemmaplan ligger fokus på inredning, mat och mode men också mer dokumentära inslag om människor och deras livsöden. Glädjen i att inspirera och lära ut sina kunskaper hittade hon i kursledarrollen för femton år sedan och föreläser än idag hos studieförbund, föreningar, företag, tidningsredaktioner och i egen regi på Frilansloftet i centrala Uppsala.

BAKGRUND

1996-1998 Medieutbildning, radio, tv och foto, Grafiskt Utbildningscenter

1998-2001 Fotografassistent, reklam-och matfoto, Znapshot AB

2002-2011 Kursledare ”Naturfoto I, II och avancerad kurs”, Studiefrämjandet Stockholm

2004-2011 Föreläsare ”Resefoto”, Studiefrämjandet Stockholm

2002-2003 Poppius Journalistutbildning

2003 Praktisk Svenska, Södertörns Högskola

2003-2005 Bildredigerare, Aftonbladet

2004 Reportagekurs, Tollare Folkhögskola

2005-2008 Bildredaktör, bildchef, fotograf och journalist, Upsala Nya Tidning

2008-2009 Fotograf, Uppsalatidningen

2008-Idag Föreläsare ”Att skriva och fota ”, Vagabonds reseskrivarkurs

2008-Idag Frilansfotograf, journalist, kursledare och föreläsare


FÖRELÄSARE OCH KURSLEDARE

”Pernilla Sjöholm har över femton års erfarenhet som kursledare och föreläsare inom kamerateknik, foto, att kombinera text och bild, bildbehandling i Photoshop och frilanslivets upplägg. Kurser för såväl nybörjare som mer avancerade. Längre samarbeten med bland andra Studiefrämjandet, resemagasinet Vagabond samt olika fotoföreningar och företag. ”


Röster om Pernillas senaste föreläsning Bildens plats i reportaget på Vagabonds reseskrivarkurs.

"Roligt och intressant både att få inblick i hur ett proffs jobbar men också väldigt skoj att få se alla bilder och hur man tänker på bilder i samband med just ett resereportage."

 "Mycket inspirerande! Pernilla har en fantastisk förmåga att ge målande beskrivningar, utöver att hon är uppenbart skicklig på sitt jobb." 

 "Mycket inspirerande vackra foton. Bra tips om alltifrån hur man närmar sig människor till bildkomposition. Kul anekdoter från fältet.” 

 “Sjukt bra på att ta bilder och öppnar upp en ny värld för mig. Bra på att förklara frilanslivet. Lockar in mig i hennes värld.” 

 “Kanon. Intressant. Mycket trevligt kroppsspråk, livligt och mycket talande ansiktsuttryck."


FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER

Resefoto Föreläsning (1,5 timme). Inspiration, tips och idéer. Hur fångar du de där magiska ögonblicken på bild. Komposition, ljus och spännande möten.

Bildens plats i reportaget Föreläsning (1,5 timme). Riktar sig till journalister och skribenter som vill utveckla sina fotokunskaper. Hur man kombinerar text med bild, bygger upp ett reportage och praktiska knep inför resan. Research, etik, kulturkrockar. 

Kamerateknik Fotografisk grundkurs, för såväl grupp som enskild. Tidningsredaktioner är vanliga kunder.

Livet som frilans Föreläsning (1,5 timme) Bli din egen chef och bestäm vilka vägar du tar i karriären. Från olika företagsformer till hur du får kunder och viktigast av allt - behåller dem. Tips och råd om att starta eget samt inspirerande om frilanslivets upplägg. 

Kontakta Pernilla Sjöholm för skräddarsytt upplägg och offert!